Spara med matlåda

Att det är smart att ta med matlåda har du säkert hört förut. Det är många gånger nyttigare och mer ekonomiskt. Men frågan är hur mycket du egentligen sparar på att ha med dig en matlåda till jobbet. Är det värt besväret? Här får du svaren! 

Så mycket spenderar du på lunch: 

Exempel 1: ”Restaurangätaren”

I Sverige kostar en genomsnittlig lunch ute ungefär 95 kronor. Låt oss säga att du är en riktig lyxlirare som äter arbetsveckans alla luncher på restaurang. På en vecka spenderar du då 475 kronor på lunch. Anta att du arbetar 44 veckor om året. Det blir 20 900 kronor per år. Enbart på lunch!

Exempel 2: ”Butikskunden”

Färdiga maträtter i butik kostar idag mellan 20-60 kronor, vi väljer därför att räkna på en daglig kostnad om 40 kronor. På en arbetsvecka spenderar du då 200 kronor på lunchmat. Årskostnaden, om du som i exemplet ovan arbetar 44 veckor, blir 8 800 kronor. Betydligt billigare än att äta på restaurang, men fortfarande mycket pengar! 

Exempel 3: ”Matlådeexperten”

Spagetti och köttfärsås: 10 kronor/portion

Nudelwok med sojafärs: 14 kronor/portion

Kycklinggryta med ris: 16 kronor/portion

Svamp och Zuccinipasta: 9 kronor/portion

Korv Stroganoff: 11 kronor/portion

Låt oss istället säga att du tar med dig hemlagade matlådor till jobbet fem dagar i veckan. Under en arbetsvecka blir lunchkostnaderna med exemplen ovan 60 kronor. Under arbetsåret blir den totala kostnaden därmed 2 640 kronor. 

Så mycket kan du spara med matlåda: 

Det är stor skillnad gällande kostnader mellan att äta lunch på restaurang och att ta med sig hemlagade matlådor. På enbart en vecka sparar du 415 kronor. Efter ett arbetsår har du sparat in hela 18 260 kronor! Även ”butikskunden” kan tjäna en hel del pengar på att istället ta med en matlåda till jobbet, 6 160 kronor under ett arbetsår för att vara exakt. 

Du kan även spara en hel del pengar på att gå från att äta på restaurang till att handla färdiga maträtter i butik. Genom att handla din lunch i butik varje arbetsdag under ett år finns möjlighet att spara 12 100 kronor! 

I nästa inlägg kommer du att kunna läsa mer om hur du lyckas med matlådan. 

Tumblr Oesww0ndmr1qlwi1do1 500

Lämna en kommentar