Vad ska man göra med sparade pengar?

Om du har följt guider och spartips på spara-pengar.se har du kanske upptäckt att pengarna på spar- och lönekontot börjat växa varje månad, och du undrar kanske vad man ska göra nu? Vad gör man egentligen med pengarna som blir över? Här finns några generella råd om vad man ska göra när du märker att pengarna stadigt växer på kontot.

1. Bygg upp en buffert

Alla människor bör ha en buffert för att skydda sig mot oväntade utgifter. Utan en buffert kan man tvingas att ta dyra blancolån om något skulle hända och man behöver pengar direkt. Det första du bör göra om du inte redan har en är alltså att bygga upp en buffert med dina sparade pengar.

En buffert fungerar lite som en ekonomisk krockkudde när något oväntat dyker upp som t.ex. arbetslöshet, sjukdom, bilreparationer eller andra oförutsedda kostnader. Om en plötslig utgift uppstår och man tvingas till att ta dyra lån kan det leda till att man behöver betala dyra räntor under lång tid framöver.

Förutom att skydda mot ekonomiska nödsituationer, ger en buffert också en känsla av trygghet. Att veta att man har ekonomiska säkerhetsmarginaler minskar stress och ångest kring oförutsedda utgifter och gör det möjligt att fatta bättre och mer genomtänkta beslut. Du behöver t.ex. inte ta ett dyrt blancolån alternativt cykla till jobbet om bilen skulle gå sönder.

2. Betala av eventuella skulder

Det första steget efter att du har byggt upp en buffert är att betala av eventuella lån som du har där räntan är hög. Genom att betala av skulder med hög ränta kommer du att få ännu mer pengar över varje månad som kan gå till något betydligt bättre än att betala räntor till ett finansiellt institut.

Med det sagt är inte alla lån dåliga, beroende på hur stor riskaptit du har kan det vara en bra idé att ha en viss belåning. Räntan på ett lån med säkerhet har på senare tid varit mycket lägre än avkastningen på börsen eller bostadsmarknaden. Detta i samband med att vi har ett ränteavdrag gör att det finns en viss logik i att inte betala av alla skulder utan att ha en viss belåning för att istället investera pengar kan därmed vara en bra idé så länge som lånen inte kan försätta dig i en jobbig sits framöver. Det är aldrig bra att vara överbelånad.

3. Spara långsiktigt på börsen

När du har en buffert och gjort dig av med dåliga krediter är det dags att se över hur du kan få dina pengar att växa. Att långsiktigt investera på börsen har historiskt varit en av de mest effektiva metoderna för att bygga upp förmögenhet. Historien visar att aktiemarknaden, på lång sikt, har en tendens att öka i värde. Genom att investera långsiktigt kan man utnyttja ränta-på-ränta-effekten, där avkastningarna på investeringar återinvesteras och genererar ytterligare avkastning.

När du investerar bör du sprida dina pengar över olika sektorer, industrier och geografiska områden för att minska risken för stora förluster från enskilda investeringar. Ett bra sätt att göra detta är att investera i olika indexfonder som täcker olika börser, industrier och geografiska områden.

Ett annat sätt att minska risken är att investera regelbundet över tid för att minska effekterna av marknadens svängningar och potentiellt få bättre genomsnittlig köpkurs på sina investeringar. Genom att hela tiden investera ditt överskott från ditt sparande gör du detta per automatik, vilket gör att du minskar risken för att tajma marknaden fel.

Hoppas att detta inlägg gav lite klarhet i vad du ska göra när du har kommit igång med ditt sparande och börjat se dina pengar växa!