Enkla spartips som sparar mycket pengar

Letar du efter tips på områden där du kan spara pengar? Vi har skapat en omfattande lista över spartips som hjälper dig att att spara tusentals kronor varje år. Börja med att gå igenom vår lista över enkla spartips i vardagen så har vi mer avancerade tips i slutet.

Spargris

Våra 25 bästa spartips i vardagen

De bästa spartipsen (de som är enklast och sparar mest pengar) är just nu:

1. Ta med matlåda

Ett enkelt sätt att spara flera tusen varje månad är att skippa utelunchen och istället ta med en matlåda. Oftast är det ganska enkelt att laga några extra portioner som kan bli lunch vid ett senare tillfälle.

2. Börja cykla

För de som åker kollektivt går det att spara upp till en tusenlapp varje månad genom att ta cykeln istället för att köpa ett busskort. Om du istället tar bilen till jobbet kan du spara flera tusen.

3. Se över dina fasta kostnader

Många betalar onödigt mycket för streamingtjänster och andra prenumerationer som de inte använder. Du kan också spara mycket pengar genom att anpassa dina abonnemang och försäkringar utifrån dina behov. Se över alla tips om hur du sänker dina fasta kostnader nedan.

4. Sluta med fika på stan

Att ta med sig termos eller att dricka kaffe på jobbet eller i hemmet istället för på stan gör att du kan spara flera tusen varje år.

5. Sluta röka eller snusa

Cigaretter och snus kostar tiotusentals kronor varje år för den typiske tobaksanvändaren. Genom att sluta att röka och att snusa sparar du både pengar och hälsa!

6. Storhandla

Istället för att göra många mindre inköp kan du minska dina kostnader genom att planera dina inköp och göra färre, men större inköp. Detta fungerar speciellt bra för livsmedel och andra varor som går åt i stora mängder.

7. Storkok

Att göra storkok är ett annat smart sätt att spara pengar. Detta hör också ihop med att storhandla, att kombinera större inköp med storkok gör att du kan spara mycket pengar per måltid och göra matlådor för en längre tid.

8. Släng mindre mat

Detta tips går hand i hand med det föregående; köp inte mat som du inte kommer att använda så att du måste slänga det, köp istället bara det du behöver.

9. Baka eget bröd

Det är enklare att baka eget bröd än vad man kanske tror, och det är mycket billigare än att köpa färdigt bröd. Om du har lite extra tid kan det vara en bra idé att baka ditt eget bröd och på så vis spara flera tusen per år.

10. Sluta med godis och snacks

Svenskar spenderar enligt SCB mer än 3000 kr varje år på godis, choklad och glass. Att undvika godis och andra onyttigheter sparar du både pengar och får bättre hälsa.

11. Plocka bär och svamp i skogen

En rolig aktivitet som också kan spara dig pengar är att plocka bär och svamp i skogen. Det kostar inget att göra detta och du kan sedan använda dina fynd till både matlagning och nyttiga mellanmål som smoothies.

12. Spara på elen

Att använda mindre el är en av de enklaste och bästa sätten att spara pengar. Med några enkla knep kan man snabbt göra stora besparingar, som ger tusentals kronor per år. Nedan har vi listat typiska områden där man kan spara pengar.

13. Sluta med att ta ett glas på stan

Att ta ett glas på stan med några vänner är oftast en kul och trevlig aktivitet – men det kostar tyvärr mycket pengar. Genom att skippa ölen på stan kan du spara tiotusentals kronor varje år.

14. Sälj saker som du inte behöver på Facebook market eller Blocket

De flesta av oss har massa prylar hemma som mest ligger och samlar damm. Genom att sälja dessa på Facebook market eller blocket kan du få in extrapengar.

15. Välj utegym istället för gymkort

Om du bor i stad eller större tätort är chansen stor att det finns utegym som går att använda gratis. Att ersätta gymkortet med ett gratis utegym gör att du kan tjäna många tusenlappar varje år.

16. Välj begagnade möbler

På marknadsplatser som Facebook och Blocket finns oftast möbler till skänks. Det finns därmed stora möjligheter att fynda oavsett vad du är på jakt efter.

17. Köp en begagnad mobil

Att köpa en begagnad mobil är inte bara ett bra sätt att spara pengar – det är också ett sätt att spara på miljön. En begagnad mobil som har ett eller några år på nacken kan kosta hälften så mycket som en ny.

18. Använd ditt bibliotekskort

De flesta av oss som tycker om att läsa köper böcker som sedan bara får samla damm hemma i hyllan. Låna istället böcker på biblioteket helt gratis så slipper köpa böcker i onödan.

19. Utnyttja gratisnöjen

Du som bor i stad har oftast tillgång till en uppsjö av olika gratisnöjen. Ett tips är att spana in kommunens hemsida efter olika gratisaktiviteter.

20. Bjud hem istället för att gå ut och äta

Restaurangbesök är en lyx som många vill unna sig då och då men att istället ha bjudningar hemma med vänner kan vara minst lika trevligt. Istället för restaurangbesök kan man i kompisgänget turas om att laga mat och bjuda hem. På så sätt kan man spara många tusenlappar.

21. Odla dina egna kryddor

Att odla sina egna kryddor är ett bra sätt att både sänka sina kostnader och att göra maten mycket godare. Det är enklare än vad man tror att odla färska kryddor och du kan göra det i trädgården om du bor i villa, på balkongen eller fönsterbrädet om du bor i lägenhet.

22. Ta med egen tygpåse

Ett mycket enkelt sätt att minska kostnaderna är att ta med en tygpåse eller ryggsäck när du handlar. Även om påsar inte kostar så mycket blir det lätt många små inköp över tid som tillsammans blir en större kostnad.

23. Köp efter lägst kostnad per användning istället för billigast nu

Många gör misstaget att bara titta på prislappen på produkter istället för att ta hela livscykeln i beaktning. De allra billigaste produkterna som t.ex. kläder och hemelektronik har en tendens att gå sönder vilket gör att kostnaden per användning blir mycket högre än för dyrare alternativ.

24. Handla efter säsong

Råvaror till mat ska handlas efter säsong, detta gör att du både sänker dina kostnader samt får råvaror som smakar bättre.

25. Handla utanför säsong

Vinterkläder, skidutrustning, badkläder och liknande är saker du istället bör köpa utanför säsong. Priserna är ofta lägre om du köper produkterna strax efter att säsongen är över. Då kan man ofta fynda varor på upp till halva priset.

Fasta Kostnader

Fasta kostnader

Att se över sina fasta kostnader regelbundet är viktigt för att undersöka var man kan spara pengar. Det finns oftast både pengar att spara på att säga upp tjänster som man inte använder, men även på att köpa en tjänst som faktiskt matchar ens behov.

Boendet

Att bo någonstans det behöver vi alla men många kan spara pengar genom att minska sin boyta eller att bo mindre centralt. Att byta till ett boende med mindre boyta är enklare för singelhushåll än för familjer men även familjer kan spara pengar genom att se över hur centralt man egentligen behöver bo. Boendekostnaden kan sänkas rejält om man är beredd att pendla istället för att bo centralt.

Mobilabonnemang

Månadskostnaden kan skilja sig stort mellan olika mobiloperatörer. Ett hushåll på fyra personer kan därmed spara x tusen kronor genom att byta mobilabonnemang till billigare alternativ. På mobilabonnemang.nu kan du hitta mobilabonnemang med de billigaste priserna utifrån användningsområde och behov.

Försäkringar

Det är väldigt vanligt att svenska konsumenter tecknar onödiga försäkringar. Många gånger är man dubbelförsäkrad och då gäller bara en av försäkringarna vilket innebär att man betalar för försäkringar som man inte alls behöver.

Mat

Ett område som är lätt att påverka kostnaderna inom är mat. Med en budget och lite planering kan man enkelt spara in pengar på mat. De största vinsterna gör man med matlåda, storkok, storköp och genom att se över sina matvanor.

Matlåda, storkok och storköp hänger ihop och det är inte svårt att hitta rätter som man kan laga många portioner av utan större jobb eller kostnad. Att ta med sig en matlåda till jobbet sparar flera tusen varje månad per person och kostnaden blir ännu lägre om man kan köpa större volymer som man sedan använder i storkok. Om man kan kombinera flera sådana rätter behöver man inte heller äta samma rätt hela tiden, man kan istället variera mellan flera olika alternativ.

Kött är oftast en av de dyrare råvarorna när man handlar mat. Att minska eller att helt ta bort sin köttkonsumtion är ett bra sätt att både spara pengar och miljö.

El

För att spara pengar på el är det viktigt att först undersöka vilka prylar i hemmet som drar mest el. Därefter är det bara att börja anpassa sitt beteende och investera i energisnåla produkter som minskar din elkostnad.

Prylar som drar mest el

Ett första steg att spara pengar på el är att identifiera vilka prylar och apparater det är som är de största energitjuvarna. Här nedan hittar du de områden där det går att göra störst besparingar men för en mer omfattande lista kan du kolla in vår lista över hur mycket olika prylar drar.

Värme

Den apparat som överlägset drar mest el i ett hushåll är värmen. De hushåll som bor i villa och har direktverkande el förbrukar normalt enligt Eon 25 000 kWh per år, med höga elpriser blir detta en enorm kostnadspost. Som tur är finns det alternativ till direktverkande el för de flesta och att investera i t.ex. fjärr- eller bergvärme kan vara en investering som betalar igen sig fort.

Kylskåp och frys

Din kyl och frys är två andra apparater som förbrukar mycket el. För de allra flesta finns det inget alternativ till kylskår och frys men det man kan göra för att sänka elförbrukningen är att investera i nyare modeller som är mer energieffektiva.

Tvättmaskin och torktumlare

Andra vitvaror som drar mycket el är tvättmaskinen och torktumlaren. Att undvika att torktumla kläder och istället hänga dem på tvättställ eller på tvättlina är ett enkelt sätt att minska elförbrukningen. Annars är det samma med tvättmaskinen som med andra vitvaror; undersök hur stor energiförbrukningen är på din nuvarande apparat och jämför dem med nyare för att se hur snabbt du sparar in kostnaden för att byta ut dem.

Tvattmaskin

Fordon

Bilen är ett annat område där det finns mycket pengar att spara. Enligt Motormännens riksförbund har 85 % av alla svenskar minst en bil i hushållet och en fjärdedel av oss kör mer än 2000 mil per år. Att välja en bränslesnål bil med en begränsad värdeminskning är alltså en bra investering.

Husdjur

Att ha ett husdjur kostar mycket pengar, som tur är finns det flera sätt att minska kostnaden. De största utgiftsposterna är oftast mat och försäkringar och där går det att spara pengar. För att läsa mer om hur du kan spara tusenlappar har vi tagit fram en guide för hur du sparar pengar på ditt husdjur.

Roliga sätt att spara pengar

Att spara pengar behöver inte vara tråkigt, det finns en rad olika sätt att göra det på som både är roliga och effektiva. Du kan sänka dina kostnader genom att t.ex. baka bröd, göra egna godisar, träna på utegym. För fler tips kan du gå in på vår sida om roliga spartips.