Bli matsmart – så handlar du ekonomiskt

Matkostnader är en stor utgift i de allra flesta hushåll. Men det finns många sätt att handla smartare! Läs våra tips och bli mer köpmedveten, spara tusentals kronor, bara på mat! 

Fem tips för att hålla ner matkostnaderna:

Storhandla

Småvändor till affären blir ofta dyrare än vad vi tänkt oss. Chips, läsk, godis och snabbmat riskerar att slinka ner i korgen vilket inte bara är onyttigt utan också dyrt. Genom att undvika spontana turer till affären kan dina matkostnader hållas nere samtidigt som du sparar tid. Undvik gärna storhandling direkt efter lön, då du ofta känner dig lite extra rik, samt när du är hungrig. Risken finns att du lägger ner en rad onödiga saker i korgen bara för att du är sugen. 

Planera din handling

Storhandlingen börjar vid köksbordet. Hemligheten till en ekonomisk handling ligger i planeringen. Titta vad du har hemma och utgå från det. Ät och handla enligt säsong. Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong för att veta när det är billigast.

Skriv en veckomatsedel (hjälper dig att undvika småhandlingar) och en inköpslista att utgå ifrån i butiken. De gånger vi åker till affären utan att ha en aning om vad vi ska handla blir ofta dyra. Väl i butiken handlar det om att improvisera med kontroll. Se vad som är billigt och bunkra men…

Luras inte av extrapriser 

Vårt pris, superklipp, medlemspris, 3 för 30… Det är lätt att lockas av stora skyltar med erbjudanden. Men låt dig inte luras! Det som kan se billigt ut på skylten kan i många fall vara dyrare än alternativen bredvid. Multipriserna kan exempelvis locka dig till att köpa mer än vad du egentligen behöver, eller hinner använda innan utgångsdatum. Multipriser och extrapriserna är dessutom ofta angivna i en volym/viks och ordinariepriset i ett annan, vid en hastig blick är det lätt att tro är priset är mer förmånligt än vad det egentligen är. Dubbelkolla alltid alternativen och jämför kilopris.

Ta med egna kassar

Idag kostar en matkasse i butik mellan 2,5 och 4 kronor. Det kanske inte låter mycket men en familj kan lätt handla kassar för 1000 kronor eller mer per år. Onödigt eller hur? Att ha med egna kassar sparar även på miljön. Du kan köpa återanvändningsbara shoppingkassar som lätt hängs upp i vagnen, exempelvis HÄR

Save Money By Packing Your Lunch 5a9dfe8aae9ab8003727955f

Laga storkok 

Att laga storkok sparar såväl tid som pengar. Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minskar risken för att behöva slänga dem i onödan. 

Lämna en kommentar