Shoppa hållbart – spara mer

Du kan hitta allt från lyxig vintage till unika, charmiga möbler. Dessutom är det trendigt, miljövänligt och ekonomiskt. Fördelarna med att handla second hand är många! 

En vanlig svensson handlar omkring 13,5 kilo nyproducerade kläder per år. Samtidigt ökar intresset för att handla second hand. Det kryllar av butiker, webbsidor och appar där du kan handla second hand. Det mesta är såklart använt i olika grad, men har fortfarande mycket kvar att ge en ny ägare, medan annat till och med har prislappen kvar! 

Genom att handla mer second hand kan du spara en hel del pengar. På köp- och säljsajten Tradera kan du exempelvis fynda kläder, accessoarer och inredning för under 10 kronor! Genom att handla mer second hand kan du dessutom ha råd att köpa märken som annars skulle ha dränerat din plånbok. Second hand butiken Vestiare Collective erbjuder exempelvis premiummode från märken som Filippa K, Louis Vuitton och Rodebjer. När du handlar second hand sparas dessutom hela 97 procent av den energi som går åt till att tillverka nya varor. Win-win, eller hur? 

Det kan vara svårt att direkt gå från att handla nyproducerat till att enbart handla second hand. En idé är att sätta upp mål för din shopping. Bestäm dig exempelvis för att minst ett av dina köp kommande månad ska vara second hand. Nästa månad ska det vara två, och så vidare. Små förändringar i vardagen gör mer skillnad än man kan tro!

Vcybywysys

Fem tips när du handlar second hand: 

1. Satsa på kvalité, det blir mer ekonomiskt i längden!

2. Passa på att fynda second hand utomlands. Nu har du verkligen chansen att hitta unika varor till superpriser! 

3. Våga testa nya ställen! Butiken eller loppisen som vid första anblick inte ser ut att vara mycket för 

världen kan vara din nya guldgruva! 

4. Om du handlar via nätet: granska bilderna som säljaren har lagt ut. Är bilderna tydliga? Om de är mörka eller suddiga kan det vara så att säljaren försöker dölja något. 

5. Stay open minded! Gå in med inställningen att du kommer behöva rota efter guldkornen! 

Lämna en kommentar