Bäst gratis office – alla gratisalternativ

Här hittar du de bästa gratis-alternativen till svenska Microsoft Office som är helt gratis och som också kan öppna filer från Microsoft Word, Excel mfl!

LibreOffice

LibreOffice är utrustat med allt du behöver för att arbeta med ordbehandling, kalkyl- och sifferhantering, presentationer, rita skisser och diagram, skapa databaser och ställa upp matematiska ekvationer. I LibreOffice finns program inkluderat som mer eller mindre är direkta gratisalternativ till betalversioner av office-paketet. De medföljande programmen har också stöd för att öppna filer från Microsoft Word, Excel, Powerpoint med flera.

Att tanka hem Libre Office är helt gratis och på länken nedan hittar du den officiella hemsidan där du kan du tanka hem den svenska versionen helt gratis:

https://sv.libreoffice.org

OpenOffice

OpenOffice är en helt gratis programvara som like LibreOffice är utrustad med allt du behöver för ordbehandling, kalkylblad, presentationer, grafik och databaser. OpenOffice kan precis som LibreOffice öppna

Du kan ladda hem den svenska versionen av OpenOffice från den officiella hemsidan här:

https://www.openoffice.org/download/index.html

Vad är skillnaden mellan OpenOffice och LibreOffice?

Innehålls- och funktionsmässigt är OpenOffice väldigt likt LibreOffice men skiljer sig i en viktig ett viktigt avseende, nämligen att spara i filformat som är kompatibla med Microsoft Office. Både OpenOffice och LibreOffice kan öppna de senaste formaten från Microsoft Office, men bara LibreOffice kan spara i dessa format. Detta innebär att om du behöver spara filer som kan öppnas med Microsoft Office ska du välja LibreOffice.

Microsoft office online

Microsoft har lanserat en egen begränsad onlineversion av sitt officepaket. Om du redan är bekant med Microsoft Office och kan tänka dig en mindre begränsad version av programmet har Microsoft lanserat en gratisversion på webben. Denna gratisversion innehåller inte samma funktioner som det vanliga Officepaketet men kan vara okej om du inte har så stora krav och bara kräver grundläggande funktionalitet.

Tryck på länken nedan för att komma igång med den gratis webbaserade versionen av Microsoft Office:

https://products.office.com/sv-se/office-online/documents-spreadsheets-presentations-office-online

Google docs

Ett annat bra gratis webbaserat alternativ till Microsoft Office är Google Docs. Med Google Docs får du tillgång till ordbehandling, kalkylblad och presentationsverktyg. En funktion som utmärker Google Docs är att du kan bjuda in andra användare att arbeta med samma dokument samtidigt i realtid. Det finns också ett inbyggt stöd för versionshantering, samt spårning av vem som har arbetat med vad.

En nackdel med Google Docs är att det inte har lika mycket funktioner som LibreOffice och Open Office. Det väger dock upp i andra avseenden som t.ex. att det är helt webbaserat samt möjligheterna till samarbete.

Kom igång gratis med Google Docs via länken nedan:

https://www.google.se/intl/sv/docs/about

Lämna en kommentar