Drick vatten till maten och spara upp till 7000 kr per år

I Sverige har vi ett av världens bästa kranvatten och det kostar nästan ingenting (48 öre per liter enligt Svenskt Vatten). Att dricka vatten till måltiden är både nyttigt och hjälper dig spara massa pengar och borde för de allra flesta människor egentligen vara en självklarhet.

Genom att dricka vatten istället för annan dryck kan du spara upp till 7000 kr per år. Kranvatten kostar nästan ingenting medan läsk, juice och mjölk är dyrt. Att dricka en 33 cl läsk eller två glas juice kostar ungefär 10 kr. Om du spenderar 10 kr på dryck per måltid och äter två gånger om dagen kan du spara 7300 kr per år och person genom att välja vatten istället för annan dryck. Dricker du istället två glas mjölk till maten kostar det ca 5 kr per måltid eller 3650 kr per år om du äter två mål om dagen och dricker mjölk till.

Det finns också forskning som tyder på att det är skadligt för kroppen att dricka mycket kalorier, detta gäller i synnerhet drycker som har höga halter socker som t.ex. läsk och juice. Enligt en studie publicerad i Scientific Reports kunde man hitta ett samband mellan depression hos barn och unga och intag av sockerhaltiga drycker. En annan studie från 2015 kom fram till att mer än 184 000 människor dör varje år till följd av sockerhaltiga drycker. Världshälsoorganisationen (WHO) har till och med gått så långt att rekommendera att det införs en skatt på dessa drycker för att minska antal människor som lider av övervikt och fetma.

För ett hushåll på fyra personer innebär detta att hushållet sparar mellan 14 000 och upp till 28 000 kr per år genom att göra något så enkelt som att välja vatten istället för annan dryck. Detta är mycket pengar för en vanlig familj som kan användas till roligare saker. Att välja vatten är därför både nyttigare för kroppen och sparsamt. Det finns således ingen anledning att inte välja kranvatten som måltidsdryck.

Lämna en kommentar