Så lyckas du med semestersparandet -3 steg för att rädda semesterbudgeten

Vips är den här, semestern som vi suktat efter så länge. Det är dock dyrt att vara ledig och visst är det härligt att kunna unna sig lite extra? Att spara ihop pengar till semestern med kort varsel är svårt för de flesta hushåll. Här följer lite tips och trix för att du ska lyckas med semesterbudgeten!

Sätt upp mål

Semestern kanske känns oändligt långt borta, men för att vara redo gäller det att förbereda sig i tid. Börja med att fundera över hur du vill spendera din semester. Kanske drömmer du om en resa till Grekland eller en skärgårdssommar. Oavsett vad, ökar motivationen till sparandet ofta med tydliga mål. Nu har du något härligt att se fram emot och det är dags att starta din…

Planering

Sparandet inför semestern blir både enklare och roligare när du lägger lite extra tid på planering. Med en genomtänkt plan får du dessutom mer tid över till att slappna av och njuta av semestern utan att behöva tänka på pengar hela tiden.

Räkna ut hur mycket utrymme du har för sparande. Skriv ner dina inkomster och utgifter. Rörliga kostnader kan vara svåra att beräkna med försök att göra en uppskattning genom att exempelvis titta på gamla kontoutdrag. Ju mer noggrann du är, desto mer realistisk blir din budget och chansen för att lyckas nå ditt mål ökar.

Du bör också göra en uppskattning över hur mycket du behöver spara för att nå ditt mål. Om utrymmet du har för sparande inte räcker behöver du se över dina utgifter. Fundera över vad du kan dra ner på, små ändringar i vardagen kan göra stor skillnad!

Semesterkonto

Nu vet du hur mycket du behöver, och har möjlighet att spara. Se till att inte blanda ihop ditt långsiktiga sparande med ditt ”kortsiktiga” sparande inför semestern. Ett bra tips är att öppna ett sparkonto specifikt för semesterkassan. Med hjälp av en automatisk överföring från lönekontot till sparkontot garanterar du att pengarna kommer in varje månad. I början kan det vara svårt att anpassa sig till en ny budget men ge inte upp. Tänk på målet…

Trevlig semester!

Lämna en kommentar