HÅLL SEMESTERBUDGETEN-Så håller du ner kostnaderna under semestern

Ska du ut och resa i sommar? Vad härligt! Under utlandssemestern är det dock lätt att kostnaderna rusar iväg. Här får du lite tips på hur du kan hålla ner kostnaderna under semester, det är värt mycket att slippa inleda hösten med ett tomt konto…

Lägg ner tid på att jämföra priser

Innan du bokar semester bör du göra en ordentlig research. Google är din bästa vän. Använd en sökmotor som inkluderar flera researrangörer, exempelvis Flygresor.se  eller Momondo.se.  Undersök även i vilka länder som det är billigt att leva. Kronans värde jämfört med andra valutor gör att vissa resmål är dyrare att vistas på än andra. Kolla hur valutan är gentemot den svenska för att välja rätt. Du kan spara mycket pengar genom att ta god tid på dig under research-fasen. Boka  aldrig första bästa! 

Hyr ut bostaden 

Genom att hyra ut din bostad när du själv åker på semester kan du få en extra slant till semesterkassan. Det finns många olika sajter där du smidigt kan annonsera efter hyresgäster. På Airbnb kan du exempelvis annonsera ut ditt boende helt gratis. Det är du som sätter pris och bestämmer eventuella krav kring din uthyrning. 

Gör en budget

Det kan kännas tråkigt att tänka på pengar när man har semester. MEN, genom att göra en noggrann budget vet du hur mycket pengar du har att använda vilket gör att du lättare kan slappna av och njuta till fullo av semestern. HÄR kan du läsa mer om hur du lyckas med sparandet inför semestern.

Diskutera med personer du kommer att spendera semestern med

Om ni är flera som ska resa tillsammans kan det vara bra att föra en diskussion kring budget innan ni inleder planeringsarbetet. Människor har olika ekonomiska förutsättningar, var inte rädd för att säga till om du upplever att kostnaderna blir för höga. Det lönar sig inte att skuldsätta sig enbart för att du vill leva upp till andras förväntningar! 

Leta efter boende med köksutrustning

Att äta alla dagens mål ute under semestern kan bli extremt påfrestande för semesterkassan. Med tillgång till exempelvis egen spis, mikrovågsugn och kyl kan ni laga såväl frukost, lunch och middag som matsäck hemma. Välj vad som passar er bäst! 

Gör en lägescheck i mitten av semestern

Genom att göra en lägescheck i mitten av semestern kan du lättare undvika att överskrida budgeten. Kika på hur mycket som gått åt av pengarna som du budgeterade för semestern för att veta hur mycket du har kvar till förfogande. 

Undvik impulsköp 

Självklart ska du unna dig en liten souvenir från resan, men undvik att luras av ihärdiga försäljare. Fundera över om du verkligen behöver, eller kommer att ha glädje av ditt köp. Jämför olika alternativ och pruta innan du köper något. En bra idé kan vara att gå hem och fundera för att sedan återkomma dagen efter eller sista dagen på din resa. 

Lämna en kommentar