Recepttips under 10 kronor

Ät mer vegetariskt, planera bättre och laga storkok! Bra mat behöver inte vara elak mot plånboken. Här listar jag 6 goda rätter under 10 kronor. 

Torsk med morötter och purjolök 

Det tar 10 minuter att laga och kostar endast 10 kronor. Denna torskrätt är minst sagt både enkel och billig! Torsk är dessutom en nyttig och mager fisk som passar utmärkt till såväl middagsbjudningen som matlådan. 

Tidsåtgång: ca 10 minuter Pris/portion: ca 10kr/st 

Ingredienser 2 portioner: 

• 2 torskfiléer (ta fram på morgonen och låt tina i kylen) 

• 2 morötter 

• Ca 15-20 cm purjolök 

• 4 potatisar 

• Salt, timjan och citronpeppar 

• Olja 

• Bakplåtspapper 

Gör så här: – Skala potatisen, skär i småbitar och koka. – Skala norrötterna och fortsätt att göra strimlor med skalaren. – Hacka purjolöken. – Klipp två ark av bakplåtspapperet och lägg lite grönsaker på varje. – Lägg på trosfilén och restan av grönsakerna. – Ringla över lite olja och krydda. – Vik ihop till paket och lägg på en tallrik. – Micra på full effekt i 2,5 minuter med lock på. – Pressa/mosa potatisen och lägg upp på tallriken. 

Morot- och linsbiffar 

Fördelarna med morötter och linser är många! De är fulla av mineraler och fibrer. Dessutom är de mättande och hjälper till att minska blodsockret. Dessa biffar är även veganska och kostar inte mer än 2 kronor styck! 

Tidsåtgång: ca 20 minuter Pris/biff: ca 2kr/st 

Ingredienser 8 portioner: 

• 2 dl torkade, röda linser 

• 3 morötter 

• 1 vitlöksklyfta 

• 1 msk jordnötssmör eller tahini 

• 1 msk fryst eller färsk persilja 

• 1 msk potatismjöl 

• 1 msk sesamfrön 

Gör så här: – Blötlägg de röda linserna i ett par timmar (eller över natten) i en skål med vatten. – Riv morötterna grovt. – Häll bort vattnet från linserna. Mixa linser, vitlöksklyfta och jordnötssmör/tahini fint i en mixer. – Blanda i morotsriv, potatismjöl, sesamfrön och fryst eller färsk persilja. Salta och peppra. Gör till 

8 biffar. Stek biffarna i olja på medelvärme. – Servera till ex potatismos/ klyftpotatis/ ris, någon god sås och en sallad. 

Korvstroganoff med ris 

Korvstroganoff är en riktig klassiker som passar perfekt som vardagsmiddag och i matlåda. Prova att göra gryntån på frukostkorv eller grillkorv för lite variation! 

Tidsåtgång: ca 15 minuter Pris/portion: ca 10kr/st 

Ingredienser 4 portioner: 

• 400 g falukorv 

• 1 gul lök 

• 3 dl grädde 

• 1 msk tomatpuré 

• 4 port ris 

• salt 

• peppar 

Gör så här: – Koka riset – Fräs korven i några minuter – Tillsätt lök och fräs en stund till – Tillsätt grädde och tomatpuré – Smaka av med salt och peppar 

Sötpotatispizza 

Sötpotatis är ett nyttigt alternativ till vanlig potatis. Sötpotatisen har ett lågt GI-värde, högt innehåll av magnesium samt smakar sött utan att vara onyttigt! Dessutom är det otroligt gott! Du måste prova denna sötpotatispizza med fetaost! 

Tidsåtgång: ca 1 timme (inklusive jäsning) Pris/portion: ca 4 kr/bit 

Ingredienser 8 bitar: 

Pizzadeg 

• 1⁄4 pkt jäst 

• 2 dl vatten, fingervarmt 

• 1 tsk salt 

• 1 msk olivolja 

• 5–6 dl vetemjöl 

Fyllning 

• 3 msk crème fraiche 

Topping 

• 1 sötpotatis 

• 2 dl riven ost av valfri sort 

• 1-2 tsk torkad timjan 

• 1 rödlök 

• 1/2 pkt fetaost ( 

• 1 dl solrosfrön 

• ev ruccola eller spenat att toppa med 

• olivolja 

Gör så här: Pizzadeg: – Smula jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om. Rör i salt. – Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda. – Knåda i någon minut. – Jäs under bakduk i ca 40 min. 

Pizza: – Skär under tiden sötpotatisen i millimetertjocka skivor (behöver ej skalas). – Koka upp vatten i en kastrull och koka potatisen i lättsaltat vatten i 1-2 minuter. – Slå bort vattnet. 

– Sätt ugnen på 250 grader. – När degen jäst klart: Ta upp på mjölat bakplåtspapper (på en plåt) och kavla ut. – Bred crème fraiche på pizzabotten. – Toppa med de kokta potatisskivorna. Skär rödlöken i skivor och lägg på pizzan. – Strö över den rivna osten, solroskärnor flingsalt och ett par drag med svartpepparkvarnen. – Strö torkad timjan över. – Jäs under bakduk i 20 min. – Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. 

– Ta ut och smula över fetaost på, ringla en god olivolja över och toppa eventuellt med ruccula eller spenat. 

Zucchini- och svamppasta 

Vem kan tacka nej till en riktigt krämig pasta? Inte jag iallafall! Denna vegetariska pasta med zucchini och svamp är en riktig favorit. Den är billig, enkel att tillaga och otroligt god! 

Tidsåtgång: ca 30 minuter Pris/portion: ca 9kr/portion 

Ingredienser 4 portioner: 

• 2 vitlöksklyftor 

• 200 g champinjoner 

• 1 zucchini 

• 1 dl solroskärnor 

• 3 dl havredryck 

• 1 dl riven valfri ost 

• salt, peppar 

• pasta för 4 personer 

Gör så här: – Hacka vitlökslyftorna. – Mixa solroskärnor och havredryck till grädde. Mixa gärna en stund, ca 20-30 sek för att det ska bli krämigt. – Fräs vitlöken i olja. – Hacka champinjonerna och låt fräsa med till de är mjuka. – Salta och peppra. – Riv zucchinin grovt, krama ur vattnet ordentligt. – Låt fräsa med. – Rör om. Slå på ”havregrädden” och rör i osten. – Salta och peppra. Blanda i nykokt pasta. 

Ärtsoppa 

Den är billig, god, lättlagad och nyttig. Ärtsoppan är en klassisk favorit. Soppan är dessutom perfekt för storkok då den håller länge i kylen och går utmärkt att frysa in. 

Tidsåtgång: ca 1,5 timme Pris/portion: ca 6kr/portion 

Ingredienser 6 portioner: 

• 2 gula lökar 

• 500 g gula ärtor 

• 2 buljongtärningar 

• 1,5 l vatten 

• Ett lagerblad 

• Timjan 

• Salt 

• Peppar 

• Bacon 

Gör så här: 

• Lägg ärtorna i blöt dagen innan. 

• Häll av vattnet som ärtorna legat i blöt i och fyll på 1,5 liter nytt vatten och koka upp. 

• Skiva löken och tillsätt tillsammans med kryddorna. 

• Låt ärtsoppan koka i 1,5 timmar på medelvärme. 

• Blanda buljonjen och smaka av med salt och peppar. 

• Stek bacon och strö över soppan.

Lämna en kommentar