Bygg en hållbar garderob – Spara mer

Genom att bygga en mer hållbar garderob kan du spara såväl pengar som på jordens resurser. Tyvärr är mode- och textilindustrin komplex. Det finns inget alternativt som är helt rätt men det finns absolut tips och trix som kan hjälpa dig på vägen, här följer några av dem:

Sätt upp mål

Det första steget till en mer hållbar garderob är att sätta upp mål. Bestäm dig för vad som känns rimligt och jobba konsekvent för att det skall bli en vana. Att bestämma sig är att peka ut riktning och sedan målmedvetet hålla sig till den.

Minimera inköpen

De allra flesta handlar alldeles för mycket. Ställ dig alltid frågorna: ”behöver jag den här?” och ”vill jag verkligen ha den här?”. Köp aldrig kläder bara för att det är ett bra pris eller för att du kanske kommer att behöva det i framtiden.

Kvalitet före kvantitet

En viktig nyckel till en hållbar garderob är att alltid tänka kvalitet före kvantitet. Det kanske kostar lite mer i inköp men det blir billigare på sikt. Välj plagg som du verkligen älskar och tänk på mode som något långsiktigt. Det lönar sig i längden!

Focus On Quality
focus on quality concept phrase handwritten on blackboard

Låna och byt kläder

Vi har alla stått där med en garderob till bredden full av kläder men med känslan att inget passar eller känns rätt. En bra idé i sådana tillfällen är att låna eller byta kläder med en vän. Plagget som för dig känns tråkigt och uttjatat kan passa perfekt hos en vän. Och vem vet, kanske får du en nykärlek till plagget när det lämnas tillbaka.

Tvätta mindre

Att tvätta ofta sliter mycket på kläderna, vilket i sin tur resulterar i att du kommer att tvingas handla nytt oftare. Se till att skaffa dig bättre vanor. En enstaka fläck kräver sällan en tvätt i tvättmaskin och en lätt unken doft efter en dags användning försvinner snabbt efter lite vädring.

Laga mer

Det händer att plagg går sönder, trots bra kvalitet. Genom att laga förlänger du livslängden rejält. Det mest ekonomiska är självklart att göra det själv, ofta är det inte speciellt svårt. I annat fall är en skräddare eller skomakare ett bra alternativ till papperskorgen.

Köpstopp

Ibland kan det behövas ett totalstopp för din klädkonsumtionen. Sätt ett köpstopp under ett viss tid, det kan handla om en månad eller ett år. Det är du som sätter målet. Ett köpstopp kommer troligen att lära dig mycket om ditt köpbeteende.

En in, en ut

När du byggt upp en hållbar garderob är det en bra idé att alltid tänka ”en, en ut”. Varje gång du köper något nytt måste ett annat plagg ut. Sälj second hand, ge till en kompis eller skänk till välgörenhet!

Lycka till med din hållbara garderob!

Lämna en kommentar