Spara pengar
En blogg om att spara pengar
Spartips

Hur mycket kostar olika vanor egentligen per år?

2 oktober, 2021 - 15:04Inga kommentarer

Tobak, kaffe, alkohol, utelunch, snacks - hur mycket kostar olika vanor egentligen per år? Utgifterna kan se blygsamma ut var för sig, men när vi slår ihop alla småköp handlar det om tusentals kronor, varje år. Nedan kan du läsa mer om hur mycket dina vanor, eller kanske ovanor, egentligen kostar dig.

Hur mycket kostar det att …. årligen?

Röka

Rökningens konsekvenser kostar samhället enorma belopp, närmare 75 miljarder kronor om året enligt Hans Gilljam som är seniorprofessor i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet. Att röka innebär givetvis även stora kostnader för dig. Exakt hur mycket pengar det kostar att röka under ett år är beroende av hur mycket, och vilken typ av, cigaretter du röker. I exemplen nedan utgår vi ifrån att ett paket kostar 65 kronor och att du antingen röker ett paket i veckan eller ett om dagen.

Förbrukning Årlig kostnad
Ett paket om dagen á 65 kr 23 725 kr
Ett paket i veckan á 65 kr 3 380 kr

Snusa

Att snusa har länge varit en populär (o)vana bland svenskarna. Senaste åren snusar svenskarna dock mer än någonsin. Många hävdar att anledningen är de många tobaksfria alternativ som börjat säljas. Tobaksfri eller inte, en dosa snus om dagen blir minst sagt dyrt i längden. Vanligtvis kostar en dosa ca 50 kronor. 

Förbrukning Årlig kostnad
1 dosa/dag á 50 kr 18 250 kr
1 dosa/vecka á 50 kr 2 600 kr

Dricka kaffe ute

Att ta en kaffe på väg till jobbet, skolan eller träningen är en populär vana som snabbt blir dyr. Priset på kaffe varierar givetvis beroende på vart du köper det, men låt oss säga att en kopp kostar 20 kronor. Hur stor blir då den årliga kostnaden?

Förburkning Årlig kostnad
1 kopp / dag á 20 kr 7 300 kr
2 koppar / dag á 20 kr 14 600 kr

Äta godis

Sverige är känt för sitt lösgodis och att svenskarna är några av de som äter mest godis i världen kanske inte kommer som någon chock. Genomsnittskonsumtionen av godis i Sverige är nämligen ca 3 hg/veckan. Hektopriset för lösgodis ligger vanligtvis kring 10 kr/hg vilket kanske inte låter speciellt mycket, men låt oss räkna på det! 

Förbrukning Årlig kostnad
3 hg godis / vecka 1 560 kr

Luncha ute

Att det är smart att ta med en matlåda till jobbet har du säkert hört förut. Det är i nästan alla fall mer ekonomiskt än att köpa lunch ute. Men frågan är hur mycket pengar du egentligen spenderar på lunch ute varje år? Låt oss säga att du äter lunch ute under veckans fem arbetsdagar, 44 arbetsveckor om året. Förbrukning Årlig kostnad för lunch ute Resuranglunch á 95 kr 5 dagar/veckan 44 veckor om året 20 900 kronor Färdig lunchlåda/smörgås i matbutik á 40 kr 5 dagar/veckan 44 veckor om året 8 800 kronor

Förbrukning Årlig kostnad
Restauranglunch á 95 kr 5 dagar / vecka 44 veckor om året 20 900 kr
Färdig lunchlåda/smörgås i matbutik á 40 kr, 5 dagar / vecka, 44 veckor om året 8 800 kr

Ta några glas på krogen

Ett glas eller två på krogen kan väl inte bli så himla dyrt, eller? Det beror givetvis på hur många glas det handlar om, och vilken typ av dryck du väljer. I exemplen nedan kan du se några några exempel på hur mycket pengar det kan handla om. 

Förbrukning Årlig kostnad
3 glas öl á 60 kr i veckan 9 360 kr
3 glas vin á 90 kr i veckan 14 040 kr
3 drinkar á 140 kr i veckan 21 840 kr

Köpa skraplotter

Att köpa en skraplott någon gång ibland ger kanske lite spänning i vardagen. Men hur stor blir den årliga kostnaden egentligen? Låt oss säga att du köper 1 eller 2 skraplotter i veckan! Normalpriset för en trisslott är 30 kronor. 

Förbrukning Årlig kostnad
1 lott i veckan 1 560 kr
2 lotter i veckan 3 120 kr

 


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Skriv ett land som ingår i Norden