Spara pengar
En blogg om att spara pengar

Gamla kläder ger klirr i kassan

5 juli, 2019 - 7:55Inga kommentarer

Att låta någon annan få glädje av kläder du inte längre gillar, eller vill ha är bra för såväl plånboken som miljön. Genom att sälja kläder som ändå inte används får du dessutom pengar som du kan använda till annat. Pengar in, ger lätt ett sug att köpa nytt, så en idé för att lättare spara pengarna som du tjänar är att skapa ett separat sparkonto dit du direkt för över vinsten. 

Enligt en hållbarhetsundersökning från Sifo, beställd av Tradera och Avfall Sverige, har svenskarnas intresse för att köpa kläder second hand ökat. Resultatet i undersökningen visar även att 67 procent av de tillfrågade ofta slänger kläder istället för att sälja vidare, trots att kläderna är i fint skick. En undersökning som Myrorna har gjort visar att sju av tio svenskar bara använder hälften, eller  ännu mindre, av de kläder, skor och väskor som hänger i garderoben. Ytterligare en undersökning genomförd av Tradera visar att volymerna motsvarar sex flyttkartonger per person med ett uppskattat värde av 30 866 kronor. Tänk så mycket pengar vi skulle kunna tjäna, och spara, om vi sålde dem vidare! 

Idag är det smidigare än någonsin att sälja begagnade kläder. Fenomenet med företag som samlar in och säljer kläder begagnat på nätet har vuxit enormt de senaste åren. Tjänsterna fungerar på lite olika sätt och passar därför olika personer.

Här kan du läsa om några av de största tjänsterna i Sverige där du kan tjäna pengar på att sälja dina kläder. 

Tradera

Tradera är en av Nordens största köp- och säljsajter. Tiotusentals annonser läggs upp dagligen och Tradera är ett välkänt varumärke som uppfattas tryggt och väletablerat. Här kan du sälja det mesta, exempelvis kläder, skor, väskor, möbler och hemelektronik. Tradera erbjuder vägledning kring exempelvis prissättning och annonsering. Det är dock du själv som tar bilder, sätter pris, annonserar och skickar din vara till eventuell köpare.

Tradera har en försäljningsprovision på 10% av försäljningspriset (minst 3 kronor och max 200 kronor), resten går direkt till dig och din sparkassa. 

 

 

 

Sellpy

Sellpy är tjänsten för dig som vill sälja dina kläder så smidigt som möjligt. På Sellpys hemsida beställer du valfritt antal gratis ”sellpypåsar” som skickas direkt hem till dig. Packa påsen/påsarna med allt du vill få sålt och beställ hämtning till din hemadress. Enda kravet är att kläderna ska vara hela och rena. Sellpy fotar, sätter pris och annonserar dina kläder. Smidigare än så blir det inte!

Till skillnad från andra tjänster där du får hela vinsten själv, tar Sellpy en del av det du tjänar. Varje annons kostar 10 kronor och du får 40% av värdet per såld vara. Om du säljer lite dyrare kläder får du 90% tillbaka på delen som överstiger 500 kronor. Kläder som inte säljs skänks till välgörenhet. 

Shpoch

Shpoch är en av Sveriges mest nedladdade köp- och säljappar. Företaget har över 10 miljoner användare världen över. Precis som på Tradera är det du själv som tar bilder, sätter pris, annonserar och skickar din vara till en eventuell köpare. Fördelen med Shpock är att det är helt kostnadsfritt att sälja och köpa kläder. 

3 tips på hur du får bäst betalt när du säljer kläder på nätet: 

1. Lägg lite extra tid på att ta bra bilder, i bra ljus. Fotografera kläderna i olika vinklar. 

2. Gör research innan du sätter pris. Vad kostar liknande plagg?

3. Dela din annons i dina sociala kanaler så att fler ser den. 


Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Skriv ett land som ingår i Norden