Spara pengar
En blogg om att spara pengar
Spartips

Spara pengar genom att köpa möbler second hand

21 december, 2021 - 9:12 Inga kommentarer

Att köpa begagnade möbler är både trendigt, miljövänligt och inte minst ekonomiskt. Allt som krävs är lite tid och engagemang. Nedan kan du läsa mer om hur du kan spara pengar genom att köpa begagnade möbler och vart du kan hitta de bästa fynden. Vi ger även tips på hur du kan spara så mycket pengar som möjligt på dina möbelköp.

Varför ska man köpa begagnade möbler?

Idag är det smidigare än någonsin att köpa begagnade möbler. Antalet köp- och säljsajter ökar frekvent och det blir allt mer populärt att köpa diverse varor second hand. Att handla second hand är såväl ekonomiskt som miljövänligt. Du kan dessutom få tag på charmiga möbler som får ditt hem mer unikt. Exempel på möbler som är mycket populära att köpa begagnat är bord, [...]

Spartips

Hur mycket kostar olika vanor egentligen per år?

2 oktober, 2021 - 15:04 Inga kommentarer

Tobak, kaffe, alkohol, utelunch, snacks - hur mycket kostar olika vanor egentligen per år? Utgifterna kan se blygsamma ut var för sig, men när vi slår ihop alla småköp handlar det om tusentals kronor, varje år. Nedan kan du läsa mer om hur mycket dina vanor, eller kanske ovanor, egentligen kostar dig.

Hur mycket kostar det att …. årligen? Röka

Rökningens konsekvenser kostar samhället enorma belopp, närmare 75 miljarder kronor om året enligt Hans Gilljam som är seniorprofessor i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet. Att röka innebär givetvis även stora kostnader för dig. Exakt hur mycket pengar det kostar att röka under ett år är beroende av hur mycket, och vilken typ av, cigaretter du röker. I exemplen nedan utgår vi ifrån att ett paket kostar 65 kronor och att [...]

8 bra sätt att spara pengar

29 mars, 2021 - 10:51 Inga kommentarer
1. Skapa en budget och ett mål för ditt sparande

Första steget för att spara pengar är att sätta upp ett mål för ditt sparande. Därefter bör du skapa och följa en budget. Med en budget tydliggörs hur mycket du har möjlighet att spendera samt hur mycket du bör spara för att klara framtida utgifter. 

2. Kapa onödiga dyra fasta kostnader

När du har skapat en budget är det dags att se över dina fasta utgifter. Börja med att gå igenom dina räkningar för att se om det finns några fasta kostnader som du kan dra ner på. Kanske har du en onödigt dyr hemförsäkring, prenumerationer på betalkanaler eller ett kasst mobilabonnemang? Se över dina alternativ! 

3. Spara pengar i vardagen

Du kan spara en hel del pengar genom [...]

Begär utträde ur svenska kyrkan - spara flera tusen kronor varje år.

29 mars, 2021 - 10:50 Inga kommentarer

Det finns naturligtvis olika anledningar till varför man önskar säga upp sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Ett påtagligt skäl som många uppger är inte kopplat till tro utan till ekonomi. Nedan redogör vi för hur mycket pengar du kan spara samt hur du gör rent praktiskt för att begära utträde ur Svenska kyrkan. Vi går även igenom vilka rättigheter du förlorar om du säger upp ditt medlemskap samt vad i övrigt du bör känna till innan du fattar ditt beslut. 

Är jag medlem i Svenska kyrkan? 

Svenska kyrkan var statskyrka i Sverige från år 1536 till år 2000, då den separerades från staten genom ett riksdagsbeslut. Fram till 1996 blev alla barn som föddes i Sverige automatiskt medlemmar i Svenska kyrkan om deras föräldrar var medlemmar. Efter 1996 blir istället [...]

Arbete

Tjäna pengar genom att flytta utomlands och arbeta inom EU

2 juli, 2020 - 19:41 1 kommentar

Funderar du på att arbeta utomlands? Som EU-medborgare har du möjlighet att jobba var som helst inom medlemsländerna. Eftersom den Europeiska unionen arbetar aktivt för rättvisa anställningsvillkor för dem som arbetar inom EU kan du känna dig trygg med att flytta utomlands för att arbeta. Nedan går vi igenom vad som gäller för dig som svensk medborgare var du har störst chans att få en bra lön.

Vad gäller som svensk om man vill arbeta i ett annat eu-land?

Som svensk medborgare, och därmed EU-medborgare, har du rätt att arbeta i andra länder inom EU utan arbetstillstånd. Du har även rätt att bo i landet medan du arbetar samt att stanna kvar även när anställningen har upphört. Som EU-medborgare är det även din rättighet att du behandlas [...]

Recepttips under 10 kronor

6 april, 2020 - 16:36 Inga kommentarer

Ät mer vegetariskt, planera bättre och laga storkok! Bra mat behöver inte vara elak mot plånboken. Här listar jag 6 goda rätter under 10 kronor. 

Torsk med morötter och purjolök 

Det tar 10 minuter att laga och kostar endast 10 kronor. Denna torskrätt är minst sagt både enkel och billig! Torsk är dessutom en nyttig och mager fisk som passar utmärkt till såväl middagsbjudningen som matlådan. 

Tidsåtgång: ca 10 minuter Pris/portion: ca 10kr/st 

Ingredienser 2 portioner: 

• 2 torskfiléer (ta fram på morgonen och låt tina i kylen) 

• 2 morötter 

• Ca 15-20 cm purjolök 

• 4 potatisar 

• Salt, timjan och citronpeppar 

• Olja 

• Bakplåtspapper 

Gör så här: - Skala potatisen, skär i småbitar och koka. - Skala norrötterna och fortsätt att göra strimlor med skalaren. - Hacka purjolöken. - Klipp två ark av bakplåtspapperet och lägg [...]